Avukat Iyaz Çimen, 'Siber vurguncular her gün yeni yöntemlerle masum vatandaşları maddi ve manevi olarak mağdur ediyorlar. Bu yöntemlerden birisi de ' Sosyal mühendislik' Teknolojiyi kullanarak insanın zaafiyetlerinden faydalanarak çeşitli ikna ve kandırma yöntemleriyle istenilen bilgileri elde etmeye çalışma yöntemidir.' dedi.
Dolandırıcıların, 'Emniyetten arıyoruz.' diyerek kendini polis, savcı, hâkim vb. sıfatlarla tanıtır ve banka hesabınızın terör örgütü tarafından kullanıldığını ve bunun gibi söylemlerle sizi para transferi yapmak, kart şifrenizi, kimlik bilgilerinizi vermek için ikna etmeye çalışırlar.
Güveninizi kazanmak için dışarıdan elde edilen kredi kartı numaranızı ya da iletişim bilgilerinizi kullanarak bankacılık işlemleri için gerekli olan şifrelere ulaşmaya çalışır.
'Kredi kart aidatı ve kredi dosya masraflarını bankadan iade alırız.' söylemleri ile sizlerden tek kullanımlık şifreniz gibi hassas bilgilerinizi isteyebilir.
Dolandırıcılar sosyal medya hesaplarınızı ele geçirerek kendilerini hesap sahibi gibi gösterebilirler. Hesaba girdikten sonra, gerçek hesap sahibinin arkadaşları ve ailesiyle irtibat kurabilirler ve onların dostluk ve yakınlık duygularından yararlanarak yakınlarınızı borç para, kredi kartı veya banka detaylarını paylaşma konusunda kandırabilirler.
Sosyal Mühendislik Dolandırıcılığından Nasıl Korunuruz?
Bankalar tarafından yapılan aramalarda internet bankacılığı şifresi, mobil onay kodu ya da tek kullanımlık şifre ve kart şifresi vb. bilgiler istenmez. Bu tarz bilgi istenme durumlarında bilgilerinizi paylaşmadan telefon görüşmesini sonlandırınız.
Sosyal medya hesaplarınız üzerinden sizden para talep eden veya kart numaranızı isteyen yakınlarınızla yüz yüze iletişime geçiniz. Sosyal medya hesaplarınız üzerinden kart bilgilerinizi, hesap bilgilerinizi kimseyle paylaşmayınız.
Hiçbir kamu veya banka görevlisi sizden kişisel bilgilerinizi ya da sizden para talep etmez. Tanımadığınız numaralardan gelen, çok cazip görünen tekliflere itibar etmeyiniz.
Phishing (Oltalama Saldırıları) Dolandırıcılığı Yöntemi
Phishing Dolandırıcılığı Yöntemleri Hakkında Bilgilendirme
Kişinin hassas bilgilerinin (şifre, parola, müşteri numarası, kullanıcı adı, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, kredi kartı numarası vb.) elektronik ortamlarda ele geçirilmesini amaçlayan saldırı türüdür. Oltalama saldırısı en çok karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinden biridir.
Phishing (Oltalama Saldırıları) Dolandırıcılık Nasıl Yapılır?
Dolandırıcılar oltalama saldırılarında; internet aracılığıyla, finansal kurum ve kuruluşlar, resmi kurumlar veya alışveriş şirketlerinden gönderilmiş gibi görünen, acil ve çok önemli konular içeriyormuş izlenimi veren sahte e-postalar gönderirler.
E-postanın konusu, müşteri bilgilerinin güncellenmesi veya şifrelerin değiştirilmesi olabilir ve içinde ilgili kurumların sayfalarının birebir aynısı şeklinde görünen internet sayfalarına giden linkler yer alabilir.
Cep telefonunuza gelen bir SMS bildiriminin içinde yer alan link, sizi sahte internet bankacılığı sayfalarına yönlendirebilir.
Phishing (Oltalama Saldırıları) Dolandıcılığından Nasıl Korunuruz?
Tanımadığınız kişilerden gelen (özellikle ilişiğinde dosya bulunan) e-postaları açmamalı; bankanızdan gelmiş gibi görünüp, size kullanıcı kodu/parola/kredi kartı ya da banka kartı numarası soran ya da kişisel bilgilerinizi güncellemenizi isteyen e-postaları ve SMS bildirimlerini asla dikkate almayınız.
İnternet Şubesi'ne girişlerinizde parola sayfasındaki kilit() sembolünün üzerine bir kez tıkladığınızda güvenlik sertifikasındaki isim alanını kontrol ediniz. Güvenlik sertifikasının gerçekten ilgili Banka'ya ait olup olmadığını kontrol ediniz.
Bilgisayarınıza lisanslı anti-virüs programı ve casus programlara karşı anti-spyware programı yükleyiniz. Bu programın içinde yer alan virüs tanımlamalarını düzenli olarak güncellemeli ve tüm sisteminizi virüs taramasından geçirmelisiniz.
İnternetten Alışveriş Dolandırıcılığı Yöntemleri
İnternetten Alışveriş Dolandırıcılığı Yöntemleri Hakkında Bilgilendirme
Dolandırıcılar, internet üzerinden hiç var olmayan ya da kendilerine ait olmayan ürün ve hizmetleri satmak için sahte alışveriş siteleri kurarlar. Online alışverişin getirdiği kolaylıklar nedeniyle dolandırıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.
İnternetten Alışveriş Dolandırıcılığı Nasıl Yapılır?
Dolandırıcılar tamamen gerçek görünen sahte alışveriş internet sitesi yaparlar ya da gerçek bir alışveriş sitesinin sahtesini hazırlarlar.
Sosyal medya üzerinden reklamlar vererek ilgili sahte internet sitelerine yönlendirme yapılabilirler.
Sahte internet siteleri üzerinden sattıkları ürünlerin fiyatını kampanyalarla cazip hale getirirler.
Dolandırıcılar, ödemelerinizi EFT ve havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya banka hesaplarına göndermenizi isteyebilirler. Bedelini ödediğiniz bu ürünleri siz ödeme yaptıktan sonra yayından kaldırıp izlerini tamamen yok ederler.
Dolandırıcılar kart bilgileriniz ile ödeme yapmanızı isteyebilir bu durumda kart bilgilerinizi ele geçirebilirler.
İnternetten Alışveriş Dolandırıcılığından Nasıl Korunuruz?
Alışveriş yaptığınız internet sitesinin yasal ve gerçek olduğundan emin olunuz. Gerçek site adresine benzer ancak harf ya da rakamlar eklenerek oluşturulmuş taklit edilmiş sahte sitelere karşı dikkatli olunuz. Beklenmedik bir e-posta ile gelen hiçbir linke güvenmeyiniz.
Alışveriş yapmak istediğiniz site ile ilgili araştırma yapınız. Sitenin iletişim bilgilerini kontrol ederek ulaşılabilir olduklarından emin olunuz.
Arama motorlarında araştırma yaparken reklam listelerine dikkat ediniz. Sitenin ilk sırada yer alması güvenilir olduğu anlamına gelmeyebilir.
İnternet üzerinden yapılan ödemelerinizde sanal kart kullanabilir ya da 3D Secure yöntemi ile alış veriş yapabilirsiniz
İnternette alış veriş yaparken dolandırıldığınızı düşünüyorsanız veya kart bilgilerinizi sahte site üzerinden paylaştığınızı düşünüyorsanız durumu hemen bankanıza bildiriniz.
Yorum yazarak Şanlı Bayrak Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Şanlı Bayrak Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Şanlı Bayrak Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Şanlı Bayrak Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Şanlı Bayrak Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Şanlı Bayrak Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Şanlı Bayrak Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Şanlı Bayrak Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.